latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

17.06.2020.

Народна банка добитник награде „Херој Београда“ за посебан допринос у борби са вирусом корона

Народна банка Србије добитник је Награде града Београда – „Херој Београда“, коју је Град Београд изузетно установио само за 2020. годину.

Награда је данас у Скупштини града додељена физичким и правним лицима који су дали посебан допринос у спречавању појаве, ширења и сузбијања болести COVID-19 и заштите становништва од те болести.

Уз Народну банку Србије, добитник у категорији правних лица је Клиничко-болнички центар „Драгиша Мишовић“.

„Хероји су сви они који свој посао раде предано, без подсећања и позивања на дужност. Сви они који иза сваке одлуке, процедуре, виде људе због којих постојимо. Радили смо као наш платни систем – непрекидно, као и болнице, апотеке, продавнице, комунални радници, полицајци, војници. Јер је наш мото: са људима, за људе, за Србију чије смо огледало“, изјавила је поводом доделе награде гувернер Јоргованка Табаковић.

У образложењу за доделу награде наведено је да је Народна банка Србије беспрекорним функционисањем у време пандемије вируса корона сачувала финансијску стабилност у Србији.

На основу предлога које су дали Град Београд (грађани су своје предлоге достављали путем Београдског позивног центра) и РТВ „Пинк“, Комисија за избор награде „Херој Београда“ на челу са епидемиологом Предрагом Коном, донела је одлуку о добитницима награде.

Добитнику награде уручује се статуа Победника и новчани износ.

Новчани део награде у складу са одлуком гувернера и принципима друштвено одговорног пословања, које Народна банка Србије поштује у свом раду, биће дониран у хуманитарне сврхе.

Кабинет гувернера